Image
Kişisel Gelişim - Eğitim

Yabancı Dil Öğrenmek için Altın Kurallar Nelerdir?

kitap kulaklık

Bir dil öğrenmek dünyaya açılan yeni bir penceredir.

Çin Atasözü

Yabancı dil öğrenmek bazı ihtiyaçlar için gereksinimdir. İş, eğitim, iletişim, dünyada olan gelişmelerin takibi, yurt dışı seyahatler gibi birçok nedeni sayabiliriz. Her yeni öğrenilen dil aynı zamanda yeni bir kültür, topluluk tanıyıp, öğrenmek için araçtır. Herhangi bir dili öğrenmek için bir strateji takip etmek gereklidir. Diller farklı özelliklere sahip olsa da kalıcı ve pratikte başarıya ulaşmak için yol haritası tektir. Bu yol haritasını oluşturmak ve yabancı dil öğrenmek için altın kurallar:

1. Hedef Belirleyin.

Ne için seçtiğiniz dili öğrenmek istiyorsunuz?

-İş,

-IELTS, TOEFL gibi sınavlar,

-Ticaret,

-Gezi ve seyahat,

-Kişisel gelişim,

-Akademik kariyer için mi?

İlk olarak bu sorunun cevabına göre hedefinizi belirleyin.

2. Kendi Öğrenim Metodunuza Göre Materyal Seçimi Yapın.

Öğrenim metotlarından hangisi sizin için uygun ve kolaysa planınızı ona göre yapın. Bu plan çerçevesinde kaynak ve materyal belirleyin. Mesela pratik yaparak, stres altında öğreniminiz daha iyi ise web sitelerindeki karşılıklı canlı konuşmalar size göredir. Okuyarak, yazarak, görsel, işitsel gibi yöntemlerden hangisi size uyuyor? Sizde etkin öğrenme şekli veya şekillerine ağırlık verin.

3.Hedefiniz Doğrultusunda Bilmeniz Gereken Kelime ve Cümle Kalıplarını Öğrenin.

Bu kelimeleri kendi sesinizle kaydedin ya da web’den yatmadan önce ve sonra dinleyin. Bir kağıda yazın ve okuyun. Alternatifleri kendinize göre çoğaltabilirsiniz.

4. Dinleme Çalışmalarına Ağırlık Verin.

Şarkı, kolay anlaşılır filmler, diziler, dinleme alıştırmaları ile daha kolay dil edinimi sağlanır.

5. Konuşmanızı Geliştirin.

Pratik yapılabilecek arkadaş edinin, internet dünyasının bu yöndeki alternatiflerini değerlendirin. Pratikleri düzenli her gün 5 dakika da olsa yapın. Rutininiz haline gelen davranışlar sizi başarıya ulaştırır.

6. Acele Etmeyin, Sabırlı Olun, Düzenli Çalışın.

Bir hevesle başlanır ve devamı gelmez. Devamını getirmek ve sonuca ulaşabilmek için acele etmeyin. Anadilde okumaya bile 4 ayda geçiliyor. Bu durumda sabırlı olur; her gün, aksatmadan, öğrenmeye çalıştığınız dile ait bir etkileşim gerçekleştirmeyi rutiniz yaparsanız hedefinize ulaşırsınız.

7. Hedefiniz Yönünde Okumalar Yapın.

Çocuk hikayeleri, web siteleri, özlü sözler gibi ufaktan başlayarak okumalar yapın. Sesli kitaplar dinleyin. Önemli olan bir cümle de olsa okumak ya da okunan sesli kitabı takip etmek.

Kişisel gelişim yolculuğunuzda kolaylıklar dilerim. Tavsiyelerinizi yorumlarda paylaşın.


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *