Image
Sağlıklı Yasam

Tatlı Sağlıklı Olur mu?

Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların temiz ve helal olanından yiyiniz.”

Bakara 172 

“Ne yerseniz osunuz.”

Hipokrat


Sağlıklı tatlı olur mu? Tatlı derken meyve ve yoğurt birazda yulaftan bahsetmiyorum. Hani hiç yemeseniz bile bazen canınız şerbetlisini bile istiyor. Unlu, rafine şekerli, sütlü ve yağlı tatlılardan söz ediyorum.

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sağlıklı yaşam önem kazandı. Kronik hastalığı olanların riskli sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Önceden glüten ve besin alerjisi olanlar ile şeker hastaları bu konuda daha hassas davranıyordu. Şimdi, bütün dünyada insanlar seçimlerini sağlıklı ve doğaldan yana yapıyor.

Tatlı sağlıksız mı?

Katkılı olan her gıda temel besin de olsa sağlıksız oluyor. Günümüzde undan tutun yumurta da bile katkı var. Bağırsak florası bozulunca hastalıklar baş gösteriyor. Bu yazıyı yazma sebebim bir doğum günü ya da önemli günde daha sağlıklı tatlı tüketmenize vesile olabilmek. Sürekli şekerli gıdalar tüketiyorsanız sağlıklı olması daha önemli oluyor.

Ben şekerpareyi çok seviyorum. Çikolata çok sevilen tatlılar arasında yer alıyor. Baklava bayram ritüelimizdir. Ama yukarıda bahsi geçen rahatsızlığı olanlar bunları tüketemiyor. Un var, unda glüten var. Glüteni alınan unlar işlenmiş unlar arasında yer alıyor. Has atalık tohumdan üretilmiş sağlıklı unlar var. Karakılçık, kavılca, siyez gibi. Her şeyde tabii olarak az da olsa glüten bulunuyor. Hiç tüketmemesi gerekenler için sağlıklı alternatifler gerekiyor. Rafine şeker, margarin, süt ve süt ürünlerini de tüketmemeleri gereken kişiler için sağlıklı alternatifler var.


Sağlıklı tatlı yapmak için alternatif gıdalar nelerdir?

Un yerine alternatif kullanılabileceğimiz gıdalar:

1-Kinoa: Tane ya da öğütülmüş olarak kullanılabiliyor. Kek, kurabiye gibi ürünlere çok yakışıyor. Her alanda kullanılabilen bir un çeşididir.

2-Greçka(karabuğday): Tane olarak pilav ve salatalara yakışıyor. Çiğ olarak öğütülüp, tatlı, tuzlu her lezzette kullanılabiliyor. Ekmek yapılabiliyor. Ekşi maya üretilebiliyor. Köfte yapımı ya da çorbalarda kullanılabiliyor. Erişte gibi ürünlerin yapımına birebir bir üründür.

3-Bakliyatlar: Çimlendirme yapılıyor, kurutuluyor ve un formuna getiriliyor. Beslenme uzmanları bu şekilde tüketilmesini tavsiye ediyor.

4-Keçiboynuzu: Öğütülmüş halde kakao yerine bile alternatif oluyor. Un formunda pasta ve kurabiyelerde çok iyi bir alternatiftir.

5-Hindistan cevizi: Rende ya da un hali çok kurtarıcı oluyor.

6-Çiğ badem, fındık, ceviz: Öğütücü, doğrayıcı kullanarak ununu elde ediyoruz. Muhteşem lezzetli kurabiye, kek ve tatlı yapmayı kolaylaştırıyor.

7-Susam: Öğütücüde öğüterek kullanıyoruz. Kurabiyelerde öğütmeden de kullanabiliyor.

Rafine şeker yerine kullanabileceğimiz gıdalar:

1-Agave şurubu: Maliyeti yüksek ama iyi bir alternatiftir. Özellikle reçel ve şerbet gibi lezzetlerde kullanımı kolaylık sağlıyor.

2-Dut kurusu şekeri: Dutun robot ya da öğütücüde çekilmiş halidir. En güzel şeker alternatifidir. Birkaç kaşık işimizi rahatlıkla görüyor.

3-Keçiboynuzu ve hurma özü: İkisi de çok iyi besinlerdir. Sürekli tükettiğim ürünlerdir. Soğuk sıkımını kullanmanızı tavsiye ediyorum.

4-Hurma: Sıcak suda birkaç dakika bekletip robottan çekiyoruz. Minik doğramak kurabiye ve çikolata topu gibi tatlılarda lezzetli oluyor.

5-Meyve şekeri: Her yerde bulunmuyor. Agave gibi biraz maliyetli oluyor.

6-Hindistan cevizi şekeri: Her üründe kullanabiliyoruz. Pudra şekerine iyi bir alternatif oluyor. Taze Hindistan cevizinin içindeki suyu da keklerde kullanıyorum, şerbet yapıyorum.

Yağ için sağlıklı alternatif gıdalar:

1-Hindistan cevizi: Soğuk sıkımını tercih etmemiz gerekiyor. Diş fırçalamada bile kullanılabilen bir üründür. Tatlılarda kullanıma uygun bir yağdır. Çiğ olarak kullanımda iyi sonuçlar veriyor.

2-Zeytinyağı: Kuran-ı Kerim’ de üzerine yemin edilen birkaç gıdadan biridir. Evde bitmesinden korktuğum tek besindir. Soğuk sıkım ve asit oranı en düşük hali ile içilebilir şifa kaynağıdır. Tereyağını ya da margarini kullanmamız gereken her lezzete katabiliyoruz. Ağızda dağılan kurabiyeleri hep zeytinyağı ile yapıyorum.

Süt için alternatif gıdalar:

1-Su: Kek, pankek, krep vb. her lezzetli yiyecekte kullanıyorum.

2-Hindistan cevizi sütü; taze haliyle robotta bir miktar su ile çekip tülbentle süzüyoruz. Rende halinde varsa sıcak su ekleyip bekletiyoruz. Bir süre sonra iyice karıştırıp süzüyoruz.

3-Badem sütü: Aynı yöntemle elde ediyoruz.

Posaları atmıyoruz. Kurabiye, pasta, çikolata yapımında kullanıyoruz.

Maya ve kabartma tozu yerine kullanılabilecek alternatifler:

1-Karbonat: Sirke ile aktive edilince çok az miktarda bile güzel sonuç veriyor.

2-Ekşi Maya: Un bölümündeki alternatiflerin çoğunun ekşi mayası yapılıyor. Birkaç gün karanlık, yerini değiştirmeden besliyoruz. Cam bir kavanozda 3 kaşık un 1 kaşık içme suyu ile macun kıvamına gelmesi gerekiyor. Un ve su miktarını bu kıvama göre ayarlayın. 2 katından fazla köpürtüyor ve kullanıyoruz. Akabinde besleyip buzdolabında saklıyoruz. Hafta da bir beslemek yeterli oluyor. Kullanırsak; her kullanım sonrası besleyip buzdolabına yerleştiriyoruz. Besleme oranı size bağlı oluyor.

Yulaf yerine alternatif ürünler:

1-Kinoa ezmesi: Çikolata topları gibi tatlı ürünlerde yulafın yerini alıyor.

2-Karabuğday ezmesi: Cezerye ve havuç topları gibi lezzetlerde rahatlıkla kullanılabiliyor.


Peki sizin için de sağlıklı ve doğal ürünler kullanmak önemli mi?



Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *