Image
Sağlıklı Yasam

Sağlıklı Yağlar Nelerdir?

Sağlıklı Yağlar

Sağlıklı bir beden için iyi yağların tüketimi çok önemli. Sağlıklı yağlar bedenin işleyişinde enerjiye çevrilmesi yani yakılması ketonlar açığa çıkar. Bu ketonlar vücudun şifalanmasında önemli bir rol oynar. Detaylı bilgi için Ketofasting’ i okuyun. Yeterli ve sağlıklı yağ tüketilmediğinde tatlı isteğinin önü açılır. Çünkü karbonhidratlardan enerji üretmek kolaydır.

Peki hangi gıdalar sağlıklı yağ grubundadır?

En Sağlıklı 10 Yağ

Zeytinyağı: Asit oranı ve sızma olması ile tam bir şifa kaynağıdır. Sabahları bir yemek kaşığı tüketmekte fayda var. En fazla 0,2 asit olanlar içimlik ve salatalar için kusursuz zeytinyağıdır. Soğuk sıkım tercih edin. En fazla 0,6 asitliktekilerde her türlü yemekte ve salatalarda kullanılır. 1 ve 2 arası asit oranına sahip sızmalar içilmez yemek yapımında kullanılır. Tercihiniz imkanlar ölçüsünde en fazla 0,6 asit değerindekiler olsun.

Çörekotu yağı: Peygamber Efendimiz (sav), “Çörekotu ölümden başka her derde devadır.” diyor. Sabahları bir çay kaşığı kadar içilebilir ya da salatalara katılabilir. Detaylı bilgi için burayı okuyun.

Avakado: Salatalara eklenebileceği gibi, kahvaltıda da tüketilebilir. Yumurta salatasına çok yakışan bir besindir. Bu meyve tok tuttuğu gibi vitamin deposudur. Cilt sağlığına katkısı çoktur.

Balıkyağı ve Omega 3: Zihin ve beden sağlığı için çok önemlidir. Haftada en az 1 tüketilmelidir. Birçok hastalığı önlemede etkendir.

Kuruyemişler: Burada ceviz, badem ve fındığı önereceğim. Brezilya cevizi de Selenyum açısından çok kıymetlidir. Diğer kuruyemişlerde mutlaka faydalı ama zararı olmayan en faydalı kuruyemişler ceviz, badem ve fındıktır. Cilt problemleri, kolestrol, kalp ve damar sağlığında etkilidirler.

Yumurta: Sarısı yağ ve aminoasitler bakımından zengin ve protein deposu besindir. Yapılan araştırmalarda kolestrole zarar değil yarar olduğu da açıklanmıştır. Mineral ve vitamin içeriği bakımından oldukça zengindir.

Sadeyağ (Ghee): Terayağının en sağlıklı formudur. Tereyağının eritilmesi ile oluşan beyaz köpüğü ayırdığınızda kalan altın rengi sarı saf yağdır.

Hindistan cevizi ve yağı: Suyunu içip, kendisini dilim dilim kahvaltıda tüketin. Yağını kahve ve çayda krema olarak kullanın. Bütün faydalarını buradan okuyun. Suyu şeker hatta şerbet gibi kullanılabilir.

Ceviz yağı: Omega 3, Omega 6 olmak üzere birçok B ve E vitamini ile mineral bakımından zengindir. Beden ve zihin sağlığına çok faydalıdır. Kuruyemiş ya da soğuk sıkım olarak tüketilebilir.

Fındık yağı: Saç, cilt, sindirim gibi beden sağlığına faydaları çoktur. Kuruyemiş olarak nu faydası alınabileceği gibi soğuk sıkım formunda da kullanılabilir. Kızartmalarda kullanılabilir; kaynama noktası yüksek olduğundan yanmayan bir yağdır.


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *