Image
Kişisel Gelişim - Eğitim

Mutluluk Uzun Ömrün Anahtarı mı?


Hayatımızın en anlamlı günü bugündür.    Meik Wiking

Mutluluk coşkulu bir sevinç hissidir. BM her yıl ülkelerin mutluluk oranını ölçüyor. İncelediğimizde aynı ülkelerin ilk on sırayı kimseye kaptırmadığını görüyoruz. Son yıllarda Finlandiya ilk sırada yer alsa da Danimarka da zirveye alışkın bir ülke. Danimarkalılar bu coşkulu sevincin sırlarını hyyge ve lykke olarak adlandırıyor.

En uzun ömürlü insanların yaşadığı ülkeler üzerine olan araştırmada Japonya ve Singapur gibi ülkeler üst sırada yer alıyor. Japonlar uzun yaşamlarının sırrını ikigailerine bağlıyor. Araştırma esnasında görüyorsunuz ki İskandinav ülkeleri bu sıraya ilk ondan sonra merhaba diyor.

Mutluluk kodları hyyge, lykke ve ikigai mi?

Hyyge günü yaşama, anda olma farkındalığıdır. Gün içerisinde sizi mutluluktan havalara uçuracak ne ise onu bahane üretmeden yapmak. Bize ne iyi geliyor? Ailemizle olmak, arkadaşlarımızla çay içmek, kahve ve kitap, sakinlik, camdan bakmak gibi.

Lykke ise içimizdeki yaşam sevincimizi yeşertip, çevremizdekilere de yaşatmaktır. İnsanlara içinden sevgiler akan sürpriz ya da iyiliklerde bulunmak. Şüphesiz bu bizi daha da mutlu kılar. Yapabileceğimiz iyilikleri ve dağıtabileceğimiz sevgi tohumlarını göz ardı etmemek lazım. Mutluluk paylaşıldıkça çoğalır. Sevdiklerimize sevgimizi ifade etmek, komşumuza kek yapıp ikram etmek, soframıza çiçek yerleştirmek, ev halkına küçük mektuplar yazmak. Hayal edelim; bunları yaşasak kalbimizde kelebekler uçmaz mı?

Dün sabah kalktıktan sonra odaya ancak akşam girebildim. Komidinin üzerinde dünya şeklindeki saatim yerinden oynamış ve döndürülmüş. Biraz sinirlendim, sonra üzerinde yapıştırılmış kağıdı gördüm. Annecim saatin kapağını açar mısın diye yazılmış yönergeye uydum. İçinde 2 tane not var. Biri eski, 8 yıl öncesinden, anneciğim bu sana ilk Anneler Günü hediyem yazan not. Diğeri; anneciğim seni çok seviyorum, babamı çok seviyorum yazan yeni not. Kendi el yazısıyla yazmış. Ben yetişkin olduğum halde bir çocuk kadar şen oldum. Kağıtta yazan kelimelerin gücünü artıran elbette ki önüme çıkış şekliydi. Bir duyguyu ifade etmekte kullanılan yol içindeki emek ölçüsünde etkiliyor.

İkigai Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrı olarak tanımlanıyor. Herkesin bir ikigaisi vardır. İş onu keşfedebilmek. İçinizde saklı olan bu tutkuyu bulup ona sarılmanız gerekiyor. Bu   tutkuda başarılı olabilmek için sabır, azim ve sağlık gerekiyor. İkigaimizi bulabilmek için; yeni insanlarla etkileşim içerisine olmalıyız. Egzersiz ve doğal beslenmeyi hayatımıza geçirmeliyiz. Bu hayatta bizi ne asla vazgeçmeyeceğimiz hobi, iş, rutin olabilir düşünmeliyiz. Bu öyle bir şey olmalı ki tutkuyla sarılıp yapmaktan asla sıkılmamalıyız. İşte ikigaimizi o zaman bulmuş oluruz.

Mutlu ve uzun ömürlü insanların ortak özellikleri nedir?

Zirvede olan ülkelerde bir şey dikkati çekiyor. Evet bir ortak noktaları var. Sağlıklı bir bedene sahip olmaya çok önem veriyorlar. Akıl, beden ve ruh sağlığı birbirine örüntü sağlıyor. Herhangi birinin sağlıklı olması diğeriyle çok bağlantılı görülüyor. Sağlıklı olmadan yaşam enerjisi, mutluluk iksiri olan unsurlardan bahsedemeyiz.

Beden sağlığımız için ruh hali önemlidir. İşte burada devreye hyyge, lykke, ikigai gibi rutinleri giriyor. Rutin diyorum çünkü yapmaktan asla vazgeçmiyorlar. - 30 derecelere şahit olduklarında bile yürümeyi bırakmıyorlar. Bahanelere sığınmıyorlar. Beden – ruh – akıl sağlıkları için hyyge ve ikigailerini biliyorlar. Yardımsever, sevgi tohumları eken ve affeden olmaktan vazgeçmiyorlar.

Mutluluğu ekonomik güç, refah düzeyi de çok etkiliyor. Finlandiya 20. yüzyıl başlarında Türkiye ile aynı durumdaydı. Şu anda en mutlu, en gelir düzeyi yüksek ülke olarak konuşuyoruz. Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitapta Finlandiya’nın bu serüvenine değiniliyor. Bağımsız yaşamaya karar veren halk seçimini yapıyor. Ülkeyi kalkındırmak için düşünülen ilk adım eğitim, teknoloji alanında olmuyor. Önce sağlıklı bir nesil hedefleniyor ve temiz su kaynakları çıkarmak için yardım alınıyor. Sonra teknolojiye yatırım yapılıyor ve gelen gelir eğitime aktarılıyor. Finlandiya bir seçim yapıyor. Bu seçim sömürü altında olmak yerine özgürlük. Bunun için bir araştırma akabinde kalkınma planı yapılıyor. Geriye çok çalışmak, yılmamak, sabretmek kalıyor. Kendi yiyeceğini bile üretemeyen bir ülke olmayı seçmiyor. Verilene tamah eden bir ülke olmayı seçmiyor. Aç kalmaktan korkmayıp değişime yelken açmayı kabul eden ülke oluyor.


Hyyge ve ikigainiz nedir?

Uzun ömrümüzün anahtarı mutluluk kodları. Yaşam sevinci duymak sadece kendi elimizde. Savaş ortamında piknik yapabilmekten bahsediyorum. Yaşamaktan korkmadığımızda ikigaimizi buluruz. Tutkumuzu bulma yolculuğunda iyilik kesemizde dolmalı. Annemin bir sözü var size taş atsalar da siz hep ekmek atın diye.

İçimizdeki bize bir yolcuğa çıkalım mı? Kendimizi keşif yolculuğuna var mısınız? Tutkumuzu keşfetmeye var mısınız? Bulursanız paylaşır mısınız? 


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *