Image
Sağlıklı Tarifler

Mıhlama mı? Kuymak mı?

mıhlama kuymak

Trabzon’da kuymak, Rize’de mıhlama diye bilinen yöresel bir lezzet. Karadeniz yöresinin en meşhur yemeği. Kahvaltı sofralarını şölene çeviren enfes tat. Yapılışı yöreden yöreye küçük farklarla değişse de kullanılan malzemeler aynı.

Kuymak ve mıhlama farkı nedir? Kuymakta mısır unu, mıhlamada bol peynir ön plana çıkar. Doğru ve kaliteli malzemeler ile bu leziz yiyecekleri siz de yapabilirsiniz. Tereyağı, peynir, mısır unu üçlemesi ile yapılan hem pratik hem de doyurucu bir lezzet. Bir gün Karadeniz’e yolunuz düşerse mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Mıhlama ya da kuymak yapımında Karadeniz’in köylerinde yetişmiş malzemeler kullanmak lezzeti daha da arttırıyor.

Karadeniz’de kuymak ve mıhlama yemeyi lezzetli kılan başka bir nokta ise manzaradır. Yeşil ve mavinin bin bir çeşit tonuyla süslenmiş doğada bu leziz yemeği, ekmeği banarak yemek ayrı bir zevk verir.

Bu nefis lezzeti tatmak için Karadeniz’e gitmeye imkanınız yoksa tarifimizle evinizde bir lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Buyurun tarifimize…

Mıhlama Tarifi İçin Malzemeler

-3 yemek kaşığı tereyağı

-3 yemek kaşığı mısır unu

-1 tatlı kaşığı tuz

-2 su bardağı su

-1 kase peynir (kolot peyniri veya çeçil peynir)

Mıhlama Yapımında Püf Noktalar

-Tereyağının yayık yayı olmasına özen gösterin.

-Mısır unu ince çekilmiş ve taze olmalı.

-Peynir yerine eriyebilen bir peynir çeşidi kullanabilirsiniz.

-Tuz katarken peynirinizin tuzluluk durumuna dikkat edin.

-Bakır tava ve tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim.

Rize Usulü Mıhlama Nasıl Yapılır?

Hazırlama süresi: 10 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Kaç kişilik: 4 kişilik

Tavaya tereyağı konularak eritilir. Üstüne mısır unu eklenir, rengi biraz değişene kadar kavrulur. Yağ ile mısır unu iyice özleşince kavurma işi tamamlanmış demektir. Sürekli karıştırmaya, unun tavanın dibinde yanmamasına dikkat edin.

Ocağın altını kısıp azar azar sıcak suyu ilave ederken bir taraftan da karıştırmayı ihmal etmeyin. Kısık ateşte mısır unu ile suyun pişmesini, boza kıvamını almasını bekleyin. Aralarda karıştırmayı unutmayın. Daha sonra küçük parçalara bölünmüş peyniri ilave edip karıştırın, erimesini bekleyin.

Ara ara mıhlamayı karıştırarak kısık ateşte pişmesini sağlayın. Tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Sofralarınıza lezzet katacak pratik, lezzetli ve sağlıklı tariflerimize göz atmadan geçmeyin.


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *