Image
Kişisel Gelişim - Eğitim

Mevsimler ve İnsan Hayatı

sonbahar

İnsan hayatı mevsimlere benzer. Tabiat ilkbahar, yaz, sonbahar, kış şeklinde bir yıl içinde dört mevsim yaşar. Her mevsimde dünya bambaşka bir şekil alır. İnsanoğlunun ömrü tabiatın bir yıllık ömrüne benzer. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimleri gibi hayatımız da dönemlerden oluşur. Her mevsimin kendine has özelliği olduğu gibi hayatımızın dönemleri de kendine has özellikler taşır. Mevsimler ve insan hayatı arasındaki benzerliğe bir göz atalım.

Mevsimler ve İnsan Hayatı Arasındaki Benzerlik Nedir?

İlkbaharda ağaçlar yeşil elbiselerini giyer. Çiçekler doğaya renk katar. Kainattaki her şey canlanır. İlkbahar mevsimi başlangıcı temsil eder. Her şey yeniden doğar. Kışın görünmeyen hayvanlar ortaya çıkar. İnsan ömrünün ilk yılları olan bebeklik ve çocukluk yılları ilkbaharı temsil eder. İlkbaharda tabiatta neler olursa insan hayatında da benzer şeyler olur. Vücut büyür, şekil alır. İlikler, kemikler gelişir. Yeni şeyler öğrenilir, yeni başlangıçlar yapılır. Henüz yolun başıdır. Gözler ışıl ışıldır.

yaz mevsimi

Güneş ışınlarının dünyayı en çok ısıttığı dönem yaz mevsimidir. Yaz mevsiminde ağaçlar meyve verirler. Tabiat nice nimetini sunar. Tabiatın en verimli zamanıdır. Deniziyle, toprağıyla, havasıyla aklını başından alır canlıların. İnsanoğlunun gençlik dönemi de böyle değil midir? En güçlü, kuvvetli olduğu zaman gençlik yıllarıdır. Hayallerin, hedeflerin gerçekleştirildiği dönem bu dönemdir. İlim, sanat, bilim, tecrübe… hepsi bu dönemde çıkar insanın karşısına. Çalışıp kazanma zamanıdır. Ömrün en hızlı geçen kısmıdır. Yaz mevsimi de en hızlı ve hareketli geçen mevsim değil midir?

Sonbahar güneş ışınlarının yaz mevsimine göre daha az geldiği, ağaçların yapraklarını döktüğü mevsimdir. Tabiatta sarı ve sarının tonları hakimdir. Hüzün zamanıdır. Sonbahar insan ömrünün 40 yılından sonraki döneme denk gelir. Güç, kuvvet artık azalmaya başlamıştır. Hayaller, hedefler gerçekleştirilmiştir. Olgunluk zamanıdır. Beden ve zihinde yorgunluk baş gösterir. Ancak elde edilen tecrübeler neticesinde insan olgunlaşmıştır. Belki bu yüzden sonbahar yazarların, şairlerin en çok sevdiği mevsimdir.

kış mevsimi

Kış mevsiminde birçok canlı ortadan kaybolur. Her tarafı beyaz bir sessizlik kaplar. Ağaçlar çıplak kalır. Tabiattan renk çekilip alınır. Birçok canlı için yiyecek bulmak zordur. Herkes yuvasına kapanır. İşte insanoğlunun yaşlılığı tam da böyle değil midir? Güç, kuvvet tamamen gider, bel bükülür, göz görmez, kulak az işitir. Hayattaki hareketlilik azalır. Sakinlik vardır, sükûnet vardır. Artık eve kapanma zamanı gelir. Ömrün son demleri yaşanır. Ancak bazı kışlar sert olur, bazısı yumuşak. İnsandan insana da bu dönemler değişiklik gösterir.

Mevsimleri Nasıl Yorumlayalım?

Sonbaharda hasat etmek için, ilkbaharda tohum ekmek gerekir. Ömrümüzün nasıl şekillenmesini istiyorsak ona göre plan program yapmalıyız. Hedefi, gayesi olmayan bir insan hayattan ne bekleyebilir? Unutmamalıyız ki her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır. Önemli olan bakış açımızı güzelleştirerek, o güzellikleri yakalayabilmektir.

Her insan ömründe kış ya da sonbahar mevsimine erişemez belki. Ömrümüzde ne kadar mevsim olursa olsun, önemli olan bulunduğumuz anı iyi bir şekilde geçirmektir. Gelin ömrümüzü güzelleştirme adına bugünden güzel adımlar atalım. Anımızı, ömrümüzü güzelleştirelim. 


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *