Image
Kişisel Gelişim - Eğitim

Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nedir?

 hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı belirtileri

Son yılların en büyük problemlerinden biri dikkat dağınıklığıdır. İlk olarak dikkatin tanımına bir göz atmakla işe başlayalım. Dikkat, psiko - fizik enerjinin bir noktaya odaklanması demektir. Örneğin, gözlerin bir noktaya dikilmesi yada zihnin belli bir konu üzerinde odaklanmasıdır.

Hiperaktive nedir?

Hiperaktivite son yıllarda çok sık kullanılan bir terim haline gelmiştir. Sebebi tam olarak bilinmeyen bir bozukluktur. Bir çok etkeni mevcuttur. Özellikle yemek yeme alışkanlıklarından şekerli, gazlı ve hazır gıdalar tetiklemektedir. Psikolojik, biyolojik ve sosyal etkenlerde aşırı hareketliliğe sebep olmaktadır. Hiperaktivitesi olanlar, sonucunda ne olacağını düşünmeden sadece hareket etmeyi ister. Genellikle 7 yaşından önce okul öncesi dönemde ve okul çağında öğrenmeye ve odaklanmaya engel olan bir durumdur. Ülkemizde %4 ile %8 arasında rastlanılmaktadır.

Hiperaktivite ve Dikkat dağınıklığı Çeşitleri

1.Aşırı Hareketlilik   

Özellikle okulda, derslerde yerinde duramayan çocuklar bu kategoriye girerler. Derslerde öğretmeni, sırasında çok az dinlerler. Sağa sola dönme, sataşma, sık sık tuvalete gitme, kalemini açmak için çöpün kenarına gitme gibi durumları yaşarlar. Evde yada misafirlikte aşırı derecede yerinde duramamak yada çabuk sıkılmakta buna örnek olarak verilebilir.

2.Sadece Dikkat Eksikliği

Bu gruptakiler ise haraketli değildirler. Ders başına oturduğunda yada kitap okumaya geçtiğinde dikkatleri dağılır. Bazısı öyle derine dalar ki seslenerek dahi normal ortamına dönmesi sağlanamayabilir. İzlediği film, dinlediği bir müzik, hayal dünyasında oluşturduğu ortamlara sık sık dalan insan tipleri bu bölüme girerler.

3.Dürtüsellik

Dürtü, bedensel  veya ruhsal gerilim sonucu verilen tepkilere denir. İhtiyacı karşılamak için harekete geçmekte denilebilr. Örneğin sevgi, açlık bir dürtüdür. Dürtüsel olanlar, kendilerini kontrol etmekte çok zorlanırlar. Kavgacı eğilimleri yüksektir. Muhalefet olmayı severler. Hemen hemen herşeye karşı gelirler. Kendisine ve çevresindekilere zarar verebilirler.

Bu sınıflandırmaların yanında bu 3 maddeden birkaç tanesine aynı anda sahip olan tiplerde mevcuttur. Bileşik tipler olarak adlandırılan bu grup en tehlikelileridir.

Hiperaktivite ve Dikkat dağınıklığının Olumsuz Etkileri

Ciddi oranda özgüven eksikliği

Var olan zekayı, yeteneği ve kapasiteyi ortaya koyamama durumu

Zamanlama ve planma sorunları

Uyku sorunları

Dil bozuklukları

Anne, baba ve arkadaş ilişkileri bozukluğu

Okul ilişkileri ve öğretmen ilişkisi zayıflığı

Sakarlık ve kaza sorunları

Boşanma ve psikolojik travmalar

Kaygı ve tik oluşumu

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için başta bebek ve çocuklarımıza çok dikkat etmeliyiz. Özellikle hamileyken psikolojik durumumuz ve aldığımız besinler çok önemlidir. Gluten, şeker ve hazır gıdalardan uzak durarak sağlıklı bir gebelik geçirmeliyiz. Çocuklarımızın gözü önünde ebeveynler olarak kavga etmemeliyiz. Özellikle seslerimizin yükselmemesine dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızın gözü önünde sevgi dolu sözler, sarılmalar gösterebiliriz. Bu süreci, internet kullanımı ve bağımlılığı olumsuz olarak etkileyen hususlar arasındadır. Elbette ki bazen genetik faktörlerinde etkisi ile bu durumlar oluşabilir. Uzman tavsiyesine başvurup gerekli eğitimlerle riskleri minimuma indirebilirsiniz. Bu bozukluklar sadece çocuklarda değil ebeveynlerde de görülen bir durumdur.

Not: Mehmet Ali ÇİÇEKÇİ' nin Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği kitabından yararlanılmıştır.


Yorumlar(0)

Yorum yazın

Email adresiniz gözükmeyecektir. *